10 Eylül 2013 Salı

Dünyanın Ən Sağlam Yeməkləri

Dünyanın Ən Sağlam Yeməkləri

Dünyanın En Sağlıklı Yiyecekleri |  görsel 1

Avokado da dəyişik yağlayar var. Tipik bir avocado da:
Avokadonun kalorisinin %75i yağlardan gəlir bunların çoxu təkli doymamış yağlayardır. 100 grlık dəyərlər əsas götürüldüyündə, avokadolar banana görə %35 daha çox kalium

ehtiva edər. (avokadoda "485" mg ; bananda "358" mg).




B vitamini eyni şəkildə E vitamini və K vitamini cəhətdən zəngindir. Avokado %75 çözünmez və %25 həll edilə bilər lif ehtiva edər.



Ahududu
Ahududu yaxşı bir qan quruluşçu olmasının yanında mövcud qanı təmizləyər və bədəndə yığılan zəhərli maddələrin atılmasını təmin edər.




Ayrıca avokado tərlədər və sidik sökdürər. Qəbizliyi aradan qaldırmağa yaramasının yanında bədənə də dinclik verər.



Limon
Bəzi qaynaqlar limonun flavoroid bileşimlerini ehtiva etdiyini ifadə edərlər. Bunlar antioksidan və anti-xərçəng təchizatlarına malikdir. Bunlar xərçəng hüceyrələrinin böyümələrini önləyər. Limonda olan Limonunlar ayrıca anti-kanserojen ola bilərlər. Yüksək miqdarda C Vitamini ehtiva etməsindən ötəri limon Alternativ tibb də tüyo olaraq verilə bilər.




Ayurveda tətbiqlərində, bir fincan isti limon suyu ciyərləri təmizləyər deyə bir inanış vardır. Yaponların Aromaterapi (alternativ tibbin bir növü) dəkı işlərində essential oil en buxar şəklinin siçanlarda stressi azaltdığı görülmüşdür.




Pomidorun birdən çox faydası vardır. Xolesterolu nəzarət edər, qripi önləyər, qan təzyiqinizi salar, yaşlanmağa qarşı döyüşər, dərinizi Qoruyar və hər nə qədər qəribə olsa da insanı sakitləşdirərək daha rahat düşünməsini təmin edər.




Brokoli yüksək səviyyələrdə diyet lifi və vitaminlər ehtiva edən bir qida qaynağıdır. Ayrıca görünüşü miniatür bir ağacı xatırladar.




Bədənin dayanıqlılığını artırar və bədənə qüvvət verər. Yorğunluğu aradan qaldırar və zehini qüvvətləndirər. Yaşlılığa bağlı öyrənmə çətinliklərini aradan qaldırar. İspanaq, qansızlığa yaxşı gəlməsinin yanında xərçəng, ürək və damar xəstəlikləri ilə soyuq qəbulunluğu, ağız, boğaz və sinə xəstəliklərinə qarşı da faydalıdır.



Somon Balığı
Somon, omeqa-3 yağ turşularının mükəmməl qaynağıdır. Araşdırmalar istehlakının, ürək xəstəlikləri riskini azaltdığını sübut etmişdir. ‘Nurses' Health Studyda nümayiş olunan və qadınlar üzərində edilən bir işdə balıq istehlakı ayda birdən daha az olanlarla ayda 1-3 arasında olanlar müqayisə edildi. Çıxan nəticəyə görə, balıq tac ürək xəstəlikləri riskini yüzdə 21 nisbətində azaldır. Bu nisbət; həftədə bir dəfə balıq istehlak edənlərdə yüzdə 29, 2-4 dəfə istehlak edənlərdə yüzdə 31 və həftədə 5dən daha çox istehlak edənlərdə yüzdə 34ə çıxır.



Sarımsaq
Sarımsağın, çiy halda və ya yağının, mikroorqanizmlər üzərinə antibiotik təsirə sahib olduğu, antiviral, antifungal, antiprotozoon, antiparazitik və antibakteriyal xüsusiyyətləri üzərində dayanılmaqdadır. Bunun yanında antiseptik funksiyas(n)ı, qrip, soyuqdəymə, səs batıqlığı, asdım narahatlıqlarına, badamcıq, romatizm və oynaq infeksiyalarına, öskürək və bronxitə yaxşı gəldiyi ön plana çıxarılmaqdadır. Tərlədici təsiri səbəbiylə atəş salınmasına köməkçi olar.





Soğan
Bədən müqavimətini artırar və bədənə qüvvət verər. Zehni və bedensel yorğunluğu aradan qaldırar. İmmunitet sistemini gücləndirər. Yüksək təzyiqi salar. Soyuq qəbulunluğu, qrip, asdım və bronxit xəstəliklərində faydalıdır. Nəfəs yollarını açar və öskürəyi kəsər. Damar tıkanıklığını önləyər. Ürək və damar xəstəlikləri ilə xərçəngə qarşı qoruyucudur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder