10 Eylül 2013 Salı

XƏRÇƏNG ƏN ÇOX NƏYİ SEVƏR...

Hər doktor/həkim şagirdliyi əsnasında Otto Warburgun kəşfini öyrənər.
1930-cu illərdə Warburg xərçəngin ən fundamental biyokimyasal səbəbini,
yəni sağlam bir hüceyrəni xərçəng hüceyrəsindən ayıran şeyin nə olduğunu tapmışdır.

Bu, o qədər əhəmiyyətli bir görüşdür ki,
Otto Warburga Nobel Mükafatı qazandırmışdır.
Otto Warburga görə xərçəngin bir təməl səbəbi vardır.

Bu da, bədənin normal hüceyrələrinin oksigenli tənəffüsünün,
oksigensiz -anaerobik- hüceyrə tənəffüsüylə yer dəyişdirməsidir.

Warburgun kəşfi bizə başqa nələri izah etməkdədir?

Birincisi, xərçəng, normal hüceyrələrdən çox fərqli bir şəkildə

metabolize olmaqdadır.
Normal hüceyrələr oksigenə ehtiyac duyar; xərçəng hüceyrələri oksigendən qaçınar.
Hiperbarik oksigen müalicəsi alternativ xərçəng müalicəsi tətbiq edən klinikalarda istifadə edilən bir üsuldur.

Bu görüşün bizə izah etdiyi başqa bir şey də, xərçəngin bir mayalanma (fermantasyon)
müddətiylə metabolize olduğudur.

Xərçəngin maddələr mübadiləsisi normal hüceyrə maddələr mübadiləsisindən 8 qat daha böyükdür.
Yuxarıda söylədiyimiz hər şeyi birləşdirsək ortaya bu tablo/cədvəl çıxır:

Bədən, xərçəngi bəsləməyə çalışarkən mütəmadi olaraq tutumunun üstündə işlə/çalışar.
Xərçəng davamlı aclıqdan ölmənin eşiyindədir və bədəndən özünü bəsləməsini tələb etməkdədir.
Qida alışı kəsilsə xərçəng aclıqdan ölməyə başlar.
Təbii özünü bəsləmək üçün bədənin şəkər çıxarmasını təmin edə bilməzsə. ..

Zülallardan şəkər Bu ziyan sindromuna kaşeksia (cachexia) deyilir.

Kaşeksia bədənin zülallardan (bəli, doğru duy/eşitdiniz, karbonhidratlardan və ya yağlardan
deyil də, zülallardan) "glükoneogenez" (yenidən glükoz istehsalı) əməliyyatıyla, şəkər əldə etməsidir.
Bu şəkər xərçəngi bəsləyər. Bədən sonunda, xərçəng hüceyrəsini bəsləməyə çalışarkən özü aclıq çəkər.
İndi, xərçəngin şəkərlə bəsləndiyini öyrənmişkən, onu şəkərlə bəsləmək məntiqli gəlirmi sizə?
Yəni karbonhidratlardan zəngin bir diyet tətbiq etmək? Bu gün, xərçəngə qarşı tətbiq olunan bir çox qida müalicəsi
mövcuddur (işə də yaramaqdadırlar) çünki günün birində biri şəkər və xərçəng arasındakı əlaqəni görmüşdür.

Bu müalicələrdə, karbonhidratlar baxımından zəngin qidalara icazə verilməz.
Müalicələrin heç birində şəkərə də icazə verilməz çünki şəkər xərçəngi bəsləməkdədir.

Yaxşı doktor/həkiminiz bu gerçəkləri sizə niyə/səbəb söyləməz? Kim bilər?
Bəlkə doktor/həkiminiz xərçəngi müalicə edəcək adamın siz deyil, özü olduğunu düşünməkdədir.
Bəlkə Otto Warburgun kəşfini duy/eşitmişdir amma geri qalan parçaları tamamlayamamıştır.
Bəlkə də bəslənməklə əlaqədar heç bir şey öyrənməmişdir.

Əslində 1978ə qədər ABŞın rəsmi quruluşlarından biri, bəslənmənin xərçənglə
bir maraq/əlaqəsi olmadığını iddia etməkdə idi!! !!

Xərçəng və şəkər əlaqəsindən xəbərdar olanlar isə, diqqətə dəyər müalicələrlə
ortaya çıxışlar. Bunlardan biri 'Laetriledir.

Kaşeksialı xəstələrin yüzdə 50dən çoxunda glükoneogenez müddətini dayandıran
hidrazin sülfat bunlardan bir başqasıdır.

Bu gün, Minnesota Universiteti kemoterapi sahəsində bir "ağıllı bomba" üzərində işlə/çalışmaqdadır.
Ağıllı bomba deyə biləcəyimiz dərmanın üzərində bir örtmə vardır.

Dərman, bədəndə oksigensiz bir bölgə ilə qarşı-qarşıya gəldiyində bu örtməyi üzərindən təyin edər.
Xərçəngi yox etmək üçün kemoterapiyi sərbəst buraxar. Çünki, bədəndə oksigensiz tək alan/sahə, xərçəngli bölgədir.

Xərçəng hüceyrəsini aç buraxmağa çalışan qida müalicələri də vardır.
Xərçəngin nə sevdiyini bilən xəstə, bunları yeməkdən qaçınar.
Xərçəng, çiy yeməklərdənsə, bişmiş yeməkləri sevər.
Bişirmə əməliyyatı, qidalardakı fermentləri və vitaminləri yox etməkdədir.
Bir də, xərçəngin şəkər sevdiyini ağılınızdan çıxarmayın.
Xərçənginizi sevmirsinizsə, onu bəsləməyin!

Şəkər yerinə dadlandırıcı istifadə etmək həll deyil
Şəkər yerinə dadlandırıcı istifadə etməni düşünürsünüzsə, başqa bir tələyə düşmüş olarsınız.
Dadlandırıcıların da bədənə ciddi zərərləri olduğu, edilən araşdırmalarla sübut edildi.

Məsələn, Amerikan Qida və Dərman Dairəsi (FDA), sakarin ehtiva edən hər cür qida maddəsinin üzərinə
"Sağlamlığa zərərlidir. Heyvanlar üzərində edilən testlərdə xərçəngə gətirib çıxarmışdır." ibaresinin
qon/qoyulmasını şərt qaçdı. Aspartam və sükraloz kimi digər dadlandırıcılar da yan təsirləri
səbəbiylə uzaq dayanılması lazım olan qidalar arasında.

(Redaktorun qeydi: Amma təəssüf ki, heç birinin üzərində belə bir ibare yox).
Qaynaq: International Wellness Directory

Son iki əsrdir şəkər istehlakı necə artdı?
İngiltərədə 1815də 5 kq cıvarında olan adam başına
illik çay şəkəri istehlakı 1970də 50 kq 'ın üzərinə çıxmışdır.
1970-2000 illəri arasında ABŞ vətəndaşları əvvəlki illərə nisbətlə ildə
100 litr daha çox şəkərli içki istehlak etmişlər.

Türkiyədəki vəziyyət də artıq çox fərqli deyil.
Uşağı ilə böyüyü ilə dəlicə şəkər və ağ un istifadə edilməkdədir.
Bütün bu məlumatlar xərçənglərin nə üçün artdığını göz önünə açıqca sərməkdədir.

Aşağıdakı tədbirlərlə xərçənglərin ən az üçdə ikisi önlənə bilər;

* Un və şəkərdən qaçınaraq insilin müqavimətini yenin.

* Heç bir şəkildə dadlandırıcı və dadlandırıcı ehtiva edən 'light' yüngül yemək və içki/içəcək istehlak etməyin.

* Qatqı maddəsi əlavə edilmiş, qablaşdırılmış qidaları yeməyin. Daş dövrü diyetini tətbiq edin.

* Bol təzə tərəvəz və meyvə yeyin.

* Kafi omeqa-3 alın; günəbaxan, misir, soya, pambıq və marqarin kimi yağları diyetinizdən çıxardın. Bunların yerinə zeytunyağı və təbii heyvani yağları (kərəyağı, iç yağı və quyruq yağı)

* Kefir, qatıq, turşu, sirkə, nar turşu və poza kimi probiyotiklerden (faydalı mikroblar) zəngin qidalarla bəslənin.

* Azad gəzən heyvanların ətini və yumurtasını yeyin.

* Pasterizə südlərdən mümkün olduğunca qaçının. Qutu südü istehlak etməyin. Mümkünsə mandat südü istifadə edin. Süd yerinə süd məhsullarını (qatıq, pendir) seçin.

* Gündə iki diş sarımsaq və/və ya 1 baş quru soğan istehlak edin.

* Gündə 1-2 şirin qaşığı zerdeçal tozu istehlak edin.

* Yaşıl və qara çay istehlak edin (şəkərsiz!!!! ).

* Stressdən uzaq durun.

* Yaxşı yatın.

* Ekoloji toksinlərdən və siqaretdən uzaq durun.

* D vitamini səviyyələrinizi yüksəltmək üçün balanslı bir şəkildə günəş vannası qəbul edin ya da D vitamini möhkəmlətməsi alın.

* Kifayət dərəcədə məşq edin!!!!

* Spirt istifadə etmənin.

* İşlənmiş soya məhsulu yeməyin.

* Yeməkləri ənənəvi üsullar (buğlama, buxarda bişirmə) ilə bişirin. Turbo sobalar da istifadə edilə bilər.

* Sürətli bişirmə üsulları (mikrodalğa kimi) qida itkinlərinə gətirib çıxarar; ayrıca kanserojen ola bilərlər !!!!

* Daha çox torpaq (güveç), şüşə ya da qalaylı mis qabları seçin.
Emaye və polad qazan daha sonrakı seçimlərdir.

* Teflon və alüminiumu isə qətiliklə istifadə etmənin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder