Çox yemək yeyir ola bilərsiniz, az yeyir amma səhv bəslənir ola bilərsiniz, etdiyiniz bəslənmə səhvləri üzündən bədəninizin işini çətinləşdirir ola bilərsiniz.
İç Xəstəlikləri Mütəxəssisi Dr. Ay tərəfindən Qaya, zəifləməyə qərar verdikdən sonra mətbəxinizdən əskik etməməniz lazım olan qidalara diqqət çəkir.
İşdə sizə Dr. Ay tərəfindən Qayanın yağ yandırdan və uzun surə tox tutan qidalar ilə birlikdə təklifləri…
YAĞ YANDIRDAN QİDALAR:
Yaşıl Çay
Edilən araşdırmalar göstərir ki nizamlı olaraq yaşıl çay içənlər, içməyənlərə görə % 45 daha yavaş kilo al/götürür. Yaşıl çay təcrübəliklərin iştahını kəsmə mövzusunda çox müvəffəqiyyətli olmasa da yağ yakımını və kilo al/götürməyi diqqətə çarpan bir şəkildə yavaşladır. İşdə buna görə hər gün ən az 1 fincan yaşıl çay istehlak edilməlidir.
Qırmızı bibər
Acı/ağrılı sevənlər sevməyənlərə gore daha şanslı çünki qırmızı bibərin içindəki Capsaicin maddəsi maddələr mübadiləsini sürətləndirir, bədən istiliyini yüksəldərək enerji xərcləməyə səbəb olur. Əgər mədədə bir problem/sualın yoxsa yeməklərə mümkün olduğu qədər qırmızı bibər əlavə olunmalıdır.
C vitamini: "əvvəlcə kivi"
C vitamininin yağ dağıtma maddələr mübadiləsisini sürətləndirdiyi elmi araşdırmalarla sübut edildi. Bir çox heyvan və bitki öz C vitaminlərini sintez edə bilərkən insanlar bu vitamini çöldən al/götürmək məcburiyyətindədir. Bir ovuc pul verilərək əczaxanalardan qida dəstəyi dərmanları alınmasına ehtiyac yoxdur. C vitamini qidalardan alınmalıdır. Kivi C vitamin baxımından ən zəngin qidadır. 100 qram kivide 400 milliqrama qədər C vitamin var. Kivi, sitrus bitkiləridən 4-6 qat, almadan isə 40-50 qat daha çox C vitamini ehtiva edir. Yetkin bir insanın gündəlik C vitamini ehtiyacı 60 milliqram olduğu düşünüldüyündə, bir ədəd/adət kivi bu ehtiyacı rahatlıqla qarşılayır.
Yağsız qatıq
Gündə üç pay məğlub et/yeyilən yağsız qatıq, bədənin sürətli bir şəkildə yağ yandırmasına köməkçi olar. Məzmunundakı yüksək kalsium və zülal sayəsində xüsusilə bel ətrafı və göbək yağlayarının əriməsində sıx istehlak edənlər üçün ciddi üstünlüklər təmin edir.
Qatıq yeməyənlərin xüsusilə bel bölgələri daha asan yağlanıyır. Ayrıca qatığın məzmunundakı yüksək kalsium və zülal kiloların sağlam bir şəkildə verilməsini təmin edir.
Su
Həyatın qaynağı olan su, oksigendən sonra ən əhəmiyyətli ehtiyacımız. İnsan yemək yemədən həftələrcə yaşaya bilər, lakin susuz ancaq bir neçə gün yaşaya bilər. Bədənin yüzdə 65i, qanın yüzdə 92i,
sümüklərin yüzdə 22i, beynin və əzələlərin yüzdə 75i sudan meydana gəlir. Hüceyrələrin həyati fəaliyyətləri, bədən funksiyalarının yerinə yetirilməsi bədənin su tarazlığının qorunmasıyla mümkün.
Dövranı sürətləndirən su, yağ yakımını da asanlaşdırır. Buna görə, zəifləmə müddətində gündə ən az 2,5 litr su içməyi unutmayın.
TOX TUTAN QİDALAR:
Yulaf kəpəyi
Son illərdə adı çox sıx duyul/eşidilən yulaf kəpəyi insanı uzun surə tox tutur. Üstəlik aşağı glisemik indeksi sayəsində şəkər maddələr mübadiləsisinin də dostu. Qan şəkərini çox yavaş yüksəltdiyi üçün ani iştah hücumlarını önləyir, keç acılmasını təmin edir. Ayrıca bir başqa gözəl tərəfi də bağırsaqların işini dəstəkləməsi. Qəbizlik problemi çəkənlər mütləq istehlak etməli.
Brokoli
İşdə elm dünyasındakı hər kəsin üzərində fikir birliyi təmin etdiyi bir qida; Xərçəng Döyüşçüsü Brokoli! məzmunundakı bir çox maddə sayəsində brokoli tam bir şəfa qaynağı. Vitamin, lif, kalsium cəhətdən də zəngin olan brokoli aktiv zəifləmə müddətində süfrələrin başdaçı olmağı haqq edir. İç Xəstəlikləri Mütəxəssisi Dr. Ay tərəfindən Qaya, brokolinin buxarda qaynadılıb, kiçik parçalara bölünüb, üzərinə limon, çox az zeytunyağı və ədviyyat ilə yiyilmesini təklif edir.
Ağ kələm
Ağ Kələmin çox aşağı kalori dəyəri, məzmunundakı yüksək lif sayəsində tox tutan qidalar arasında olduğunu ifadə edən Dr. Ay tərəfindən Qaya ‘' Diqqət! Kələm dəyincə ağılınız başqa yerlərə getməsin, son günlərdə xüsusilə internetdə özünə ciddi bir bazar bulan kələm kapsulalarından danışmıram. Bildiyimiz bazardan, marketdən alınan, öz be öz yarpaqlı kələmdən bəhs edirəm. Satışa çıxarma tələlərinə əsla/çəkin aldanmayın, siz siz olun hər şeyin təbiisini istehlak edin. Zəifləməyə qərar verənlər xüsusilə istehlak etməli, "mən kilomdan məmnunum" deyənlər də həftədə bir gün mütləq yeməli. Amma zəifləyəcəyə(i)m deyə günlərlə yalnız və yalnız kələm şorbası içmilmemeli&Unutmayın, bəslənmə tarazlıq işidir, kələmlə ömür keçməz!'' deyir.
Yaşıl balqabaq və balkabaği
Hər iki balqabaq növü də yüksək lif məzmunu sayəsində tox tutanlar siyahısının gözdəsi! Yaşıl balqabağın sidik sökdürücü təsirinin yanında qəbizliyi aradan qaldırıcı xüsusiyyəti də var. Kalium, fosfor, kalsium, maqnezium, sodium və dəmirdən yana zəngin olan yaşıl balqabağı çiykən rəndələyib salatlara da qatıla bilər.
Lif zəngini balkabağı da yaxşı bir karoten, c və e vitamini, kalium və maqnezium qaynağıdır, üstəlik kalorisi də aşağıdır. Dr. Ay tərəfindən Qaya balkabağını çox çox az suyla heç şəkər səpmədən qaynadılıb, bişmiş balkabağına bol tarçın tökülərək yiyilmesini tövsiyə edir.
Sütlü qəhvə
Light südlə edilən bir hazır qəhvə, zəifləmə müddətində mükkemmel bir içki/içəcək olacaq. Axtar/ara paylarda içilə bilən bir fincan qəhvə ilə uzun müddət tox qalına bilər. Amma unudulmamalıdır ki hər şeyin çoxu zərər.
Hayvansal zülal
Hər cür hayvansal zülal maddələr mübadiləsini işlədərək yağları yandırdar. Eyni zamanda tox məbləğ. Toyuq əti, yağsız küftə, balıq, yumurta, qırmızı et/ət və ya pendir gündəlik bəslənmədə mütləq olmalıdır. Saf zülal diyetlərindən uzaq dayanılması lazım olduğuna əhəmiyyətlə diqqət çəkən İç Xəstəlikləri Mütəxəssisi Dr. Ay tərəfindən Qaya ‘'heç karbonhidrat istehlak etmədən sırf zülal yediyinizdə bəlkə sürətli kilo verərsiniz amma ürəkdə ritim pozuqluqları, sümük əriməsi, təzyiq, ürək-damar xəstəlikləri və gut kimi xəstəliklər yaxanıza yapışa bilər. deyir.
İç Xəstəlikləri Mütəxəssisi Dr. Ay tərəfindən Qaya, zəifləməyə qərar verdikdən sonra mətbəxinizdən əskik etməməniz lazım olan qidalara diqqət çəkir.
İşdə sizə Dr. Ay tərəfindən Qayanın yağ yandırdan və uzun surə tox tutan qidalar ilə birlikdə təklifləri…
YAĞ YANDIRDAN QİDALAR:
Yaşıl Çay
Edilən araşdırmalar göstərir ki nizamlı olaraq yaşıl çay içənlər, içməyənlərə görə % 45 daha yavaş kilo al/götürür. Yaşıl çay təcrübəliklərin iştahını kəsmə mövzusunda çox müvəffəqiyyətli olmasa da yağ yakımını və kilo al/götürməyi diqqətə çarpan bir şəkildə yavaşladır. İşdə buna görə hər gün ən az 1 fincan yaşıl çay istehlak edilməlidir.
Qırmızı bibər
Acı/ağrılı sevənlər sevməyənlərə gore daha şanslı çünki qırmızı bibərin içindəki Capsaicin maddəsi maddələr mübadiləsini sürətləndirir, bədən istiliyini yüksəldərək enerji xərcləməyə səbəb olur. Əgər mədədə bir problem/sualın yoxsa yeməklərə mümkün olduğu qədər qırmızı bibər əlavə olunmalıdır.
C vitamini: "əvvəlcə kivi"
C vitamininin yağ dağıtma maddələr mübadiləsisini sürətləndirdiyi elmi araşdırmalarla sübut edildi. Bir çox heyvan və bitki öz C vitaminlərini sintez edə bilərkən insanlar bu vitamini çöldən al/götürmək məcburiyyətindədir. Bir ovuc pul verilərək əczaxanalardan qida dəstəyi dərmanları alınmasına ehtiyac yoxdur. C vitamini qidalardan alınmalıdır. Kivi C vitamin baxımından ən zəngin qidadır. 100 qram kivide 400 milliqrama qədər C vitamin var. Kivi, sitrus bitkiləridən 4-6 qat, almadan isə 40-50 qat daha çox C vitamini ehtiva edir. Yetkin bir insanın gündəlik C vitamini ehtiyacı 60 milliqram olduğu düşünüldüyündə, bir ədəd/adət kivi bu ehtiyacı rahatlıqla qarşılayır.
Yağsız qatıq
Gündə üç pay məğlub et/yeyilən yağsız qatıq, bədənin sürətli bir şəkildə yağ yandırmasına köməkçi olar. Məzmunundakı yüksək kalsium və zülal sayəsində xüsusilə bel ətrafı və göbək yağlayarının əriməsində sıx istehlak edənlər üçün ciddi üstünlüklər təmin edir.
Qatıq yeməyənlərin xüsusilə bel bölgələri daha asan yağlanıyır. Ayrıca qatığın məzmunundakı yüksək kalsium və zülal kiloların sağlam bir şəkildə verilməsini təmin edir.
Su
Həyatın qaynağı olan su, oksigendən sonra ən əhəmiyyətli ehtiyacımız. İnsan yemək yemədən həftələrcə yaşaya bilər, lakin susuz ancaq bir neçə gün yaşaya bilər. Bədənin yüzdə 65i, qanın yüzdə 92i,
sümüklərin yüzdə 22i, beynin və əzələlərin yüzdə 75i sudan meydana gəlir. Hüceyrələrin həyati fəaliyyətləri, bədən funksiyalarının yerinə yetirilməsi bədənin su tarazlığının qorunmasıyla mümkün.
Dövranı sürətləndirən su, yağ yakımını da asanlaşdırır. Buna görə, zəifləmə müddətində gündə ən az 2,5 litr su içməyi unutmayın.
TOX TUTAN QİDALAR:
Yulaf kəpəyi
Son illərdə adı çox sıx duyul/eşidilən yulaf kəpəyi insanı uzun surə tox tutur. Üstəlik aşağı glisemik indeksi sayəsində şəkər maddələr mübadiləsisinin də dostu. Qan şəkərini çox yavaş yüksəltdiyi üçün ani iştah hücumlarını önləyir, keç acılmasını təmin edir. Ayrıca bir başqa gözəl tərəfi də bağırsaqların işini dəstəkləməsi. Qəbizlik problemi çəkənlər mütləq istehlak etməli.
Brokoli
İşdə elm dünyasındakı hər kəsin üzərində fikir birliyi təmin etdiyi bir qida; Xərçəng Döyüşçüsü Brokoli! məzmunundakı bir çox maddə sayəsində brokoli tam bir şəfa qaynağı. Vitamin, lif, kalsium cəhətdən də zəngin olan brokoli aktiv zəifləmə müddətində süfrələrin başdaçı olmağı haqq edir. İç Xəstəlikləri Mütəxəssisi Dr. Ay tərəfindən Qaya, brokolinin buxarda qaynadılıb, kiçik parçalara bölünüb, üzərinə limon, çox az zeytunyağı və ədviyyat ilə yiyilmesini təklif edir.
Ağ kələm
Ağ Kələmin çox aşağı kalori dəyəri, məzmunundakı yüksək lif sayəsində tox tutan qidalar arasında olduğunu ifadə edən Dr. Ay tərəfindən Qaya ‘' Diqqət! Kələm dəyincə ağılınız başqa yerlərə getməsin, son günlərdə xüsusilə internetdə özünə ciddi bir bazar bulan kələm kapsulalarından danışmıram. Bildiyimiz bazardan, marketdən alınan, öz be öz yarpaqlı kələmdən bəhs edirəm. Satışa çıxarma tələlərinə əsla/çəkin aldanmayın, siz siz olun hər şeyin təbiisini istehlak edin. Zəifləməyə qərar verənlər xüsusilə istehlak etməli, "mən kilomdan məmnunum" deyənlər də həftədə bir gün mütləq yeməli. Amma zəifləyəcəyə(i)m deyə günlərlə yalnız və yalnız kələm şorbası içmilmemeli&Unutmayın, bəslənmə tarazlıq işidir, kələmlə ömür keçməz!'' deyir.
Yaşıl balqabaq və balkabaği
Hər iki balqabaq növü də yüksək lif məzmunu sayəsində tox tutanlar siyahısının gözdəsi! Yaşıl balqabağın sidik sökdürücü təsirinin yanında qəbizliyi aradan qaldırıcı xüsusiyyəti də var. Kalium, fosfor, kalsium, maqnezium, sodium və dəmirdən yana zəngin olan yaşıl balqabağı çiykən rəndələyib salatlara da qatıla bilər.
Lif zəngini balkabağı da yaxşı bir karoten, c və e vitamini, kalium və maqnezium qaynağıdır, üstəlik kalorisi də aşağıdır. Dr. Ay tərəfindən Qaya balkabağını çox çox az suyla heç şəkər səpmədən qaynadılıb, bişmiş balkabağına bol tarçın tökülərək yiyilmesini tövsiyə edir.
Sütlü qəhvə
Light südlə edilən bir hazır qəhvə, zəifləmə müddətində mükkemmel bir içki/içəcək olacaq. Axtar/ara paylarda içilə bilən bir fincan qəhvə ilə uzun müddət tox qalına bilər. Amma unudulmamalıdır ki hər şeyin çoxu zərər.
Hayvansal zülal
Hər cür hayvansal zülal maddələr mübadiləsini işlədərək yağları yandırdar. Eyni zamanda tox məbləğ. Toyuq əti, yağsız küftə, balıq, yumurta, qırmızı et/ət və ya pendir gündəlik bəslənmədə mütləq olmalıdır. Saf zülal diyetlərindən uzaq dayanılması lazım olduğuna əhəmiyyətlə diqqət çəkən İç Xəstəlikləri Mütəxəssisi Dr. Ay tərəfindən Qaya ‘'heç karbonhidrat istehlak etmədən sırf zülal yediyinizdə bəlkə sürətli kilo verərsiniz amma ürəkdə ritim pozuqluqları, sümük əriməsi, təzyiq, ürək-damar xəstəlikləri və gut kimi xəstəliklər yaxanıza yapışa bilər. deyir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder